Fiberschijven zorgen voor een snelle manier om lasnaden te verwijderen en zijn geschikt voor alle andere afbraam werkzaamheden. Voor het het verwijderen van lasnaden gebruiken we veelal de keramische fiberschijven. Deze schijf kenmerkt zich namelijk met een hoge standtijd en sterke materiaalafname. In deze Slijpblog leest u waarvoor we een fiberschijf gebruiken, de eigenschappen, diverse soorten, de voor- en nadelen en meer.


Waarvoor gebruiken we de fiberschijf?

Fiberschijven zijn ronde schuurschijven die enkelzijdig voorzien zijn van kunsthars en slijpkorrels. Door de verschillende uitvoeringen van de steunschijven en korrelgrootte van de fiberschijven is het toepassingsgebied zeer uitgebreid. Van grove afbraam werkzaamheden van metaal tot en met de fijne afwerking van oppervlakken en het wegwerken van lasnaden. Voor het beste resultaat is het van groot belang dat u fiberschijven gebruikt op een haakse slijpmachine in combinatie met de juiste steunschijf.


De fiberschijf: eigenschappen en diverse soorten

Bij De Slijpschijvenwinkel zijn fiberschijven verkrijgbaar in diverse schuurkorrels, groftes, diameters en kwaliteiten. De fiberschijven zijn voorzien van aluminiumoxide, zirkoniumoxide of keramische schuurkorrels. De grofte van de korrels is 16 t/m 320. De meest gebruikte fiberschijven op dit moment zijn de zirkoniumoxide of keramische korrels. In het assortiment van De Slijpschijvenwinkel zijn er verschillende merken fiberschijven te verkrijgen. Waaronder de meest gangbare types in diverse prijsklassen zoals Norton, Klingspor, Flexovit, 3M Cubitron en Rhodius. Daarin is een kwaliteits onderverdeling te maken in goed, beter en best. Voor alle werkzaamheden en in iedere prijs- en kwaliteitverhouding is er een geschikte fiberschijf te vinden.


Welke type schuurkorrel is voor uw werkzaamheden geschikt?

Korrelsoorten in combinatie met schuurmiddelen duiden de verschillende soorten mineralen aan die we gebruiken om geschikte schuurschijven te ontwikkelen. Tijdens de verspaning van het te bewerkte materiaal, heeft de juiste korrelsoort de meeste invloed op het slijp-/en schuurproces. De schuurkorrel is verantwoordelijk voor de materiaalafname. De twee eigenschappen hardheid en de taaiheid van de schuurkorrel is van groot belang. Tegenwoordig zijn de meeste schuurkorrels synthetisch vervaardigd. Daardoor kan worden gewaarborgd dat afhankelijk van het materiaal, doel en keuze van de juiste korrelsoort altijd een optimaal schuur- en slijpresultaat kan worden bereikt. In het assortiment van De Slijpschijvenwinkel zijn de volgende schuurkorrels te vinden: aluminiumoxide, zirkoniumoxide en keramisch.


✔︎ Aluminiumoxide

De korrelsoort aluminiumoxide heeft een enkelvoudige kristalstructuur, is gemiddeld hard en slijtvast maar is minder scherp dan de andere korrels. Aluminiumoxide is minder taai dan zirkoniumoxide en heeft daardoor minder druk nodig. De hitteontwikkeling bij deze korrel kan redelijk oplopen, daarom gebruiken we aluminiumoxide meestal bij metalen die hier goed bestand tegen zijn.

  • Kleur: Bruin
  • Geschikt voor lichtere toepassingen zoals schuren, nabewerking of afbramen van zachtere materialen
  • Toepassing: RVS, aluminium, kunststof, zachtere staalsoorten.

✔︎ Zirkoniumoxide

De zirkoniumoxide korrel is gemiddeld hard, maar erg scherp, zeer taai en goed bestand tegen hitte ontwikkeling. Het is dan ook de ideale korrel voor zware verspaning bij zware tot zeer zware druk. Dankzij de zware druk en onder de invloed van hitte breekt de korrel open en ontstaan er steeds nieuwe snijkanten. Hierdoor vermijden we dat de korrel voortijdig bot wordt. De zirkoniumoxide korrel haalt zijn beste rendement bij de grovere korrels (24-80) en is niet fijner dan korrel 120 te verkrijgen..

  • Kleur: Blauw of groen
  • Geschikt voor normale en zwaardere toepassingen
  • Voor langdurig gebruik
  • Toepassing: Hardere staalsoorten, RVS, lasnaden.

✔︎ Keramisch

De keramische korrel heeft een micro kristallijnen structuur, is hard en taai, maar tegelijkertijd ook scherp. Dankzij de microstructuur breken de korrels al bij gematigde tot gemiddelde druk makkelijk uit. De nieuwe snijkanten zorgen ervoor dat het verspanende vermogen van de korrel bijna niet vermindert gedurende de levensduur van deze korrel.

  • Kleur: Rood of groen
  • Geschikt voor zware en agressief verspanen
  • Voor hoog vermogende machines (1400 watt of hoger) zonder te veel warmteontwikkeling

Welke steunschijf hoort bij welke fiberschijf?

Voor het beste resultaat is het van groot belang om de fiberschijf te combineren met de juiste steunschijf. Bij het gebruik van een fijnere korrel (vanaf K80 en hoger) adviseren wij een flexibele steunschijf. Voor grovere korrels K16 t/m 60 een hardere geventileerde steunschijf.


Opslag van schuurmiddelen

Om de kwaliteit te behouden moeten we flexibele schuurmiddelen met zorg behandelen. Waaronder dus de fiberschijven. Door verkeerde opslag kan er schade ontstaan aan schuurproducten. Zoals een te hoge of lage luchtvochtigheid waardoor de fiberschijf krom trekt. Dit is eenvoudig te voorkomen door de juiste opslag.

De opslagruimte van flexibele schuurmiddelen moet altijd droog en vorstvrij zijn. De omgevingstemperatuur moet tussen de 18 en 22°C zijn en de luchtvochtigheid tussen de 45% en 65%. Het is belangrijk dat u schuurmiddelen weg houdt van extreem warme/koude ruimtes. Maar ook vochtige muren, deuren, ramen, direct vloercontact en direct zonlicht zijn boosdoeners. Daarnaast moeten fiberschijven altijd in de originele verpakking worden bewaard. Dit verlengt namelijk de houdbaarheid van de schijf. Wanneer de fiberschijven zijn uitgepakt, moeten ze zo worden opgeslagen dat vervorming wordt voorkomen.


De voor- en nadelen van een fiberschijf

We gebruiken fiberschijven gewoonlijk met een bijbehorende steunschijf op een haakse slijper. Deze schijven worden voornamelijk in de metaalbewerking toegepast. Het verschil met lamellen- en afbraamschijven is vooral de voordelige prijs, elasticiteit en de goede aanpasbaarheid. Een nadeel is de kortere standtijd en de gevoeligheid voor warmteverschillen.

De voordelen van fiberschijven op een rijtje:

  • Elasticiteit van het basismateriaal
  • Goede aanpasbaarheid
  • Gelijkmatig werk (in vergelijking met afbraamschijf)
  • Geen golvend resultaat (in vergelijking lamellenschijf)
  • Voordelige prijs

Nadelen ten opzichte van een lamellenschijf:

  • Kortere standtijd
  • Relatief hoge gevoeligheid voor vocht en temperatuur, een te hoge of te lage luchtvochtigheid kan ertoe leiden dat de schijf krom trekt. Voorkom oververhitting (hoge druk of schuren op één plek)

3M Cubitron fiberschijven

De Slijpschijvenwinkel levert diverse merken fiberschijven. Waaronder Klingspor, Norton, Flexovit, 3M Cubitron en Rhodius. In diameters van 115 t/m 180 mm. De gewenste eigenschappen kunt u allemaal aanvinken in ons filter. Zo kunt u gemakkelijk een selectie maken van de fiberschijven die geschikt zijn voor uw werkzaamheden. Wilt u een kwalitatief goede fiberschijf? Bekijk dan eens uit ons topsegment de 3M™ Cubitron™ II fiberschijf! De Cubitron fiberschijf is door 3M ontwikkeld met de nieuwste technologie en daarom één van de betere fiberschijven op de markt. De Cubitron fiberschijf heeft een lange levensduur, slijt gelijkmatig af en geeft een constant resultaat.

De 3M™ Cubitron™ II fiberschijf is op dit moment de beste fiberschijf wat agressiviteit en een lange levensduur combineert. Bestel hem hier!


De favorieten fiberschijven van De Slijpschijvenwinkel

De specialisten van De Slijpschijvenwinkel hebben voor u de beste fiberschijven uit ons assortiment geselecteerd, namelijk:



Gratis professioneel advies nodig?

Slijpen doe je met De Slijpschijvenwinkel! Met het grootste online assortiment van Nederland én België, altijd de scherpste deals en persoonlijk advies. Samen bedenken we slimme oplossingen om uw werk efficiënter te maken. Heeft u vragen of gericht advies nodig? Neem dan gerust contact op met de specialisten van De Slijpschijvenwinkel!