In dit artikel geschreven door onze slijpspecialist staan 4 stappen voor het bewerken van lasnaden. Waardoor u uiteindelijk een glanzend resultaat op RVS bereikt! Overal om ons heen komen wij producten tegen van RVS. Deze hebben een helder, glanzend en reflecterend oppervlak. Denk aan meubels, kranen, schalen en dergelijke. Niet alleen is een spiegel afwerking visueel aantrekkelijk, maar door de behandeling van het oppervlak worden ook krassen en oneffenheden verwijderd. Tevens is een glad oppervlak minder gevoelig voor vervuiling.


Hoe behaalt u het beste resultaat?

U bereikt een strak glad oppervlak door het metaal te bewerken met verschillende korrelgroftes. Door die bewerking worden krassen en oneffenheden uit het metaal verwijderd. In meer technische termen heeft spiegelend afgewerkt staal een Ra-waarde van minder dan 0,2 Ra. Ra is een waarde voor ruwheidsmetingen. Hoe lager het aantal, hoe minder of kleiner de oneffenheden zijn. Met andere woorden: een meer glimmend en gladder oppervlak.


Een TIG- of MIG lasnaad?

Voor RVS toepassingen is de keuze voor een TIG in plaats van een MIG-las meestal de betere optie. MIG-lassen zijn goed voor dikke, zware toepassingen. Terwijl TIG-lassen de betere keuze is voor dunnere stukken staal. TIG-lassen laten ook minder snel verontreinigingen en oneffenheden achter op het metaal, zoals spatten. Hierdoor is er na het lasproces minder nabewerking nodig om de uiteindelijke gewenste afwerking te krijgen.

Om de perfecte afwerking op RVS te krijgen, maakt u om te beginnen gebruik van een haakse slijper. Vervolgens doorloopt u de onderstaande 4 stappen om een glanzende afwerking te krijgen op uw werkstuk:

  1. Verwijderen van grove oneffenheden;
  2. Verwijderen van krassen;
  3. Verontreiniging en verfijnen van het materiaal;
  4. Polijsten als finishing.

Stap 1: Verwijderen van grove oneffenheden

Als u snel materiaal wilt verwijderen, maar meer controle en een betere afwerking nodig heeft dan een afbraamschijf kan bieden, zijn er twee keuzes. Namelijk de lamellenschijven of de fiberschijven.


verwijderen_van_grove_oneffenheden

Daarvoor hebben wij in de webshop diverse mogelijkheden. U kiest voor een fiberschijf wanneer:

  • Het materiaal snel verwijderd moet worden;
  • Het werkstuk vlakke gebieden, vormen of contouren heeft die gevolgd moeten worden;
  • De levensduur van het schuurmateriaal niet de drijvende factor is;
  • De kosten van het schuurmiddel belangrijk zijn.
TIP! Gaat u een vlak oppervlak slijpen? Of juist het tegenovergestelde, contouren slijpen? Maak dan gebruik van een zachte steunschijf zodat de schijf kan voldoen aan de vorm van het oppervlak. Hierdoor krijgt u een betere afwerking. Als u agressief slijpt, maak dan gebruik van een harde steunpad. Door de harde steunschijf wordt er meer druk op het materiaal uitgeoefend waardoor de schuurkorrel meer materiaal per keer kan afnemen. Als u een hoogwaardige afwerking van RVS wenst, gebruik dan een minder grovere korrel dan P60. Grove korrels laten namelijk diepe krassen achter op het materiaal. Dit kost veel tijd en geld om weer te herstellen…

Aanbeveling van de Slijpschijvenwinkel!

Onze slijpspecialist raadt het gebruik van de Norton Quantum aan bij deze eerste stap. Deze schijf met een keramische korrel is ontworpen met de perfecte combinatie van hardheid en taaiheid. De gecontroleerde micro breuk van de korrel zorgt voor een continue overvloed aan verse scherpe snijkanten tijdens het slijpen. De belangrijkste voordelen zijn:

  • De levensduur van de schijf;
  • Prettig voor de gebruiker, doordat hij snel en gemakkelijk werkt.

Stap 2: Verwijderen van krassen

Na het grove werk gaan we over op het wat meer secuurdere werk. Namelijk het verwijderen van diepe krassen op het materiaal. Deze tweede stap is het begin van het creëren van de basis van een glanzend oppervlak.


verwijderen_van_krassen

Aanbeveling van de Slijpschijvenwinkel!

Voor het effectief verwijderen van lichte aantastingen op het oppervlak, raadt onze slijpspecialist de Norton Vortex Rapid Blend schuurschijf aan. De schuurschijf heeft een hoogwaardige doorontwikkelde slijpkorrel, verminderd de slijptijd en resulteert in een verbeterde afwerking. Voor het optimaal resultaat gebruikt u bij deze stap een gereduceerd toerental van 6.000 toeren per minuut.


Stap 3: Verontreiniging en verfijnen van het materiaal

In de derde stap gaat u de afwerking verfijnen. Het is de bedoeling dat na het reinigen en verfijnen van uw materiaal alle onvolkomenheden verwijderd zijn. Indien dit goed gelukt is, wordt uw laatste polijst stap ook sneller en effectiever. Aan het eind van dit proces heeft u een gladde, heldere satijnen afwerking.


verontreiniging_en_verfijnen_van_het_materiaal

Aanbeveling van de Slijpschijvenwinkel!

Verfijn uw afwerking met een Norton Rapid Blend NEX 2SF-schijf, die als resultaat een heldere gepolijste afwerking zal geven. Het fijne siliciumcarbide schuurmiddel en nylon vezels in klasse 2SF (zacht en semi-conform) of in klasse 3SF (iets harder en duurzamer) zorgt voor een fijnere, heldere afwerking. Voor optimaal resultaat gebruikt u bij deze stap een gereduceerd toerental van 6.000 toeren per minuut.


Stap 4: Polijsten als finishing touch

Het werkstuk is verfijnd en alle krassen en onvolkomenheden zijn verwijderd. De laatste fase, de finishing touch, het polijsten. Voor een optimaal resultaat gebruikt u bij deze stap een gereduceerd toerental van 2.000 toeren per minuut.


polijsten_als_finishing_touch

Gebruik van polijstpad en polijstmiddel

Om het werkstuk te polijsten maakt u gebruik van een polijstpad van viltwol met een polijstmiddel om vervolgens in langzame, regelmatige bewegingen het werkstuk te polijsten. Als het werkstuk nog heet is door de vorige processen, kunt u zelfs een beetje polijstpasta rechtstreeks op het oppervlak aanbrengen - hoe meer hoe beter!


Een perfect resultaat kost tijd

Pas minimale druk toe en gebruik alleen het gewicht van de machine om u te begeleiden. Laat de machine langzaam in regelmatige slagen op en neer over het oppervlak glijden. Dit proces kost tijd en u moet regelmatig stoppen om opnieuw polijstmiddel/pasta aan te brengen en de oppervlakte te controleren. Onvolkomenheden die tijdens stap 3 (verfijning) gemist zijn, kunnen nu duidelijk zichtbaar worden. Waardoor het misschien nodig is om opnieuw bij stap 3 te beginnen, zeker als er hoge eisen aan de afwerking van het werkstuk vereist zijn.


Aanbeveling van de Slijpschijvenwinkel!

Voor de laatste stap van het verwijderen van een lasnaad én verkrijgen van een glanzend RVS resultaat, raden wij de Norton Rapid Polish polijstschijf aan. Rapid Polish schijven hebben een vilten laag op een nylon rug. Hiermee behaalt u ongetwijfeld een glanzende spiegel finish! Voor het beste resultaat adviseren wij een toerental van 2.000 TPM.


Welke producten raadt De Slijpschijvenwinkel aan voor het bewerken van lasnaden?


Gratis professioneel advies nodig over het bewerken van lasnaden?

Kortom, er is veel mogelijk op het gebied van het bewerken van lasnaden! Heeft u professioneel advies nodig? Wij zijn dé specialist in slijpmateriaal! Wij geven graag professioneel advies, en bedenken samen met u een perfecte oplossing voor uw specifieke slijpwerkzaamheden. Neem gerust contact met ons op. Wij horen graag van u.